سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
***********
روزنامههای امروز یکشنبه ۵ آذرماه در حالی چاپ و منتشر شد که نقش تهران، دوحه و قاهره در توقف چهار روزه جنگ غزه، گلوگاه دریایی اسرائیل زیر پای ارتش یمن، لایحه دولت درباره بودجه و پشت پرده اعطای تسهیلات بانکی در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
پدیده مبارک و نورانی بسیج مستضعفین، از عظیمترین، ارزشمندترین و ماندگارترین یادگارهای امام خمینی رضوان الله علیه است. امام بسیج و بسیجیان را مصداق کاملی از ایثار، فداکاری، اخلاص، عشق به خدا، عشق به اسلام، عشق به شهادت و مردمی بودن میدانستند. ایشان فراگیربودن، داوطلبانهبودن اعضا، مردمیبودن، پایداری، پایبندی به اصول و مبانی دینی و توانایی در برخورد با هر گونه تهدید فرهنگی و نظامی را از ویژگیهای بسیج برشمردهاند.
در آستانه هفته بسیج رسانههای اصلاحطلب علیه این سازمان مردمی بسیج شده تا به تعبیر خودشان از بسیجیها انتقام بگیرند! روزنامه هممیهن که اغلب مواضع رادیکالی داشته و در اغتشاشات سال گذشته صدای آشوب از داخل بود نوشته است:
در سالهای پس از ۸۸ در پی هر اعتراض سراسری نشانی از لباسشخصیها که همراه با نیروهای امنیتی به برخورد با معترضان پرداختهاند، وجود دارد که گاه ادعا شده عضو بسیج بودهاند و اینکه عملاً بسیج و بسیجیان تبدیل به بازوی نظامی، امنیتی غیررسمی سپاه شدهاند. حضور چنین نیروهایی در فضای سیاسی اگرچه شاید با اهداف اولیه مؤسسان آن، سازگار باشد اما به دلیل فعالیتهای بدون نام و نشان و فرم پوششی مشخص و تنوع انسانها از هر قشر تحت عنوان بسیجی امکان سوءاستفاده از آن را نباید نادیده گرفت. اطلاعات دقیقی از عملکرد افراد زیرمجموعه این نهاد به صورت رسمی بهویژه در زمانی که فضا ملتهب میشود، وجود ندارد؛ با توجه به شرایط و موقعیت تعریفشده برای این گروه بد نیست برای آشنایی جامعه با این گروهها و افراد زیرمجموعه آنها و حداقل در ماموریتها برای حفظ سلامتی خود این افراد و کاهش آسیبها، فعالیتهایشان را با فرم لباس و اتیکت مشخص انجام دهند.
این ادعا همواره از سوی رسانههای معاند مطرح شده است که بسیج خارج از ماموریت خود فعالیت کرده است؛ هرچند که آنها هیچگاه به این موضوع اشاره نمیکنند که همین بسیجیهای بینام و پلاک سپر بلای مردم در حفظ امنیت بوده و جان خود را فدا میکنند تا همین شبهروشنفکران بتوانند در آرامش خاطر نفس بکشند! واقعیت آن است که بسیج به عنوان بدنه فعال ملت هرجا نظام به او احتیاج داشت وارد میدان شد.
در واقع تدبیر و درایت امام خمینی (ره) بر این بود که ادامه و استمرار انقلاب اسلامی در گرو ایجاد یک نهادی باشد که بتواند بسترساز تحقق اهداف انقلاب و مقابله با دشمنان اسلام باشد. : به عبارتی تشکیل بسیج قبل از جنگ تحمیلی و تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران، پیش دستی انقلاب علیه تهدیدات استکبار جهانی بود. بر این اساس بسیج عنصر امیدآفرین و بن بست شکن شد که هرجا ورود پیدا کرد، کار انقلاب جلو رفت، طبیعی است که جلو رفتن کار انقلاب اسلامی دشمنانی هم دارد!
روحانی هیچ اقبالی ندارد/ حتی ظریف هم نمیتواند کمکی به او کند!
حسن روحانی پس از حضور در ستاد انتخابات کشور و نام نویسی برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری طی بیانیه ای تاکید کرد که حرکت در مسیری سخت و ناهموار را آغاز کردم. نمیتوانم در این شرایط حساس کنج عافیت و عزلت را ترجیح دهم. برای بنبستشکنی باید از دوگانهٔ خانه و خیابان فراتر رفت.
در رابطه با بیانیه روحانی می توان گفت که مدل کنش انتخاباتی امروز حسن روحانی همچون هاشمی رفسنجانی در برهههای ثبت نام در انتخابات بوده است که از سوییی می کوشد تا شرایط را خاص و بحران زده توصیف کند و از سوی دیگر حضور خود را یک گذشت و ایثار برای دفع مشکلات و رفع بحران ها بازنمایی کند تا تمنا برای حضور خود را ادراک سازی نماید.
اما به صحنه آمدن روحانی با استقبال اصلاحطلبان روبهرو نشده است، روزنامه شرق به نقل از ناصر قوامی نماینده مجلس ششم نوشته است:
من فکر میکنم در شرایط کنونی طیفهای زیادی از اصلاحطلبان وارد انتخابات نخواهند شد. آنهایی هم که وارد شدهاند، تأییدصلاحیت نمیشوند و صرفا یک بخش اندکی که نام اصلاحطلبی را یدک میکشند و شناسنانه سیاسیای هم ندارند و مردم اقبالی به آنها نشان نمیدهند وارد انتخابات میشوند که با این اوضاع اصلا نمیشود گفت جبهه اصلاحات وارد انتخابات خواهد شد زیرا نیرویی باقی نمانده که بتواند وارد شود. وضعیت برای اصلاحطلبان در انتخابات خبرگان هم همینطور است و آنها در آن انتخابات هم نیرویی ندارند. با این اوضاع و احوال اصلا همراهی با روحانی یا هر کس دیگر امکان عملی ندارد.
در بخش دیگری از این گفتگو آمده است:
آقای روحانی باید شرایط را در نظر بگیرد. او باید بداند که هیچ اقبالی ندارد و بهترین راه برای او این است که نه خودش نامزد خبرگان بماند و نه لیستی در انتخابات مجلس بدهد، اکنون مردم از اصلاحطلبان عبور کردهاند و توجهی ندارند که اصلاحطلبان میخواهند چه کار کنند چه رسد به آنکه به نیروهای ناشناسی که خود را به عنوان اصلاحطلب جا میزنند، رأی دهند. آقای روحانی میخواهد ثابت کند که از سیاست رسمی فاصله نگرفته است. حالا در این بین اگر تأییدصلاحیت شد و توانست با یک رأی حداقلی وارد خبرگان شود که بیشتر هم راضیاش میکند اما او هدف اصلیاش نشاندادن آن است که هنوز در دایره رسمیها جای دارد. آقای ظریف هم جلو انداخته است تا حامیاش باشد، به این خیال که مثلا ظریف چهرهای است که مورد توجه مردم قرار دارد؛ در صورتی که اصلا اینطور نیست و ظریف هیچ جایگاهی در بین مردم ندارد. او صرفا بلد است خوب توجیه کند. بنابراین ظریف هم نمیتواند کمکی به روحانی کند.
برخی اخبار حکایت از آن دارد که روحانی تلاش دارد که با تعریض هایی نسبت به امکان نگاه جناحی در تایید صلاحیتها هزینه های ردصلاحیت احتمالی خود را افزایش داده و از جانب دیگر حضور خود در عرصه را از مهمترین گزینه ها برای نشان دادن رای اعتراضی به حکمرانی موجود تصویر سازی کند.